15.01.2021 | лучвало ли ви се е да си облечете пъстър пуловер и когато се погледнете в огледалото, настроението ви веднага да се подобри? Вярвам, ще се съгласите, че цветовете играят основна роля в излъчването на дома и пряко влияят на настроението. Днес ще си говорим за това, кои цветове е най-добре да използваме у дома, за да се чувстваме добре, и разбира се, ще споделя кои са моите любими цветови комбинации wink.
 

Червено, жълто, синьо: Как въздействат цветовете


Червеното е цветът на любовта, страстта и енергията (о, ля, ля), жълтото се свързва със светлина и оптимизъм, а синьото има отпускащ ефект. Толкова позитивни характеристики имат тези три основни цвята! От друга страна обаче червеното може да бъде агресивно, жълтото – егоистично, а синьото може да действа меланхолично. Затова, всичко зависи от правилното приложение. Бялото предлага възможности за много комбинации, както и неутралното сиво – но тук рискуваме също да се получи малко скучно. Затова правилният подход е да се комбинира смело с други, по-ярки цветове. Перфектен пример за успешно дуо е изборът на Pantone за цвят на 2021 г – а именно комбинацията от жълто и сивоКафявото също е много предпочитан цвят за дома, тъй като е рустикален и уютен, а екстравагантното лилаво е за по-софистицирания вкус. 

Пъстроцветно настроение


Както можете да си представите, за мен един единствен цвят е прекалено скучно. Особено когато има толкова много възможности за комбинация. Ето например, как ви се струва спалня в синьо и розово? И двата цвята успокояват и отпускат. За кухнята червените акценти са много подходящи, защото събуждат апетита. Оранжевото също много добре се вписва в кухнята или трапезарията, защото придава уют и жизнерадост. За работното място или домашния офис много подходящо е зеленото, което подсилва креативността. Детската стая ще заискри в жълто, което помага за концентрацията и доброто настроение. За банята или дневната все по-често вече се среща тюркоазеното. А една от най-свежите и жизнерадостни комбинации си остава тази между синьото и зеленотоАко искате да опитате нов цвят у дома, но не ви се боядисват цели стени, винаги можете да заложите на акцентите в декорацията (домашния текстил, аксесоарите и малките мебели). А кой е моят любим цвят, само леко ще загатна: Отговаря на слънчевата ми душевност, хехе. wink

 

Все така жизнена,
Ваша Миа