21.02.2020 | Днес ще опитаме нещо ново: веган бананови сладки. И не защото в момента да си веган е модерно, а защото понякога е хубаво да разнообразиш менюто и да се предизвикаш с нещо интересно.
В тази рецепта напълно се отказваме от животинските продукти. Вместо яйца, мляко и млечен шоколад ще използваме банани, кокосово масло и тъмен шоколад. Ще се изненадате колко бързо и колко вкусни стават тези сладки.
Какво ни е необходимо за веган бананови сладки
- 3/4 чаша пълнозърнесто брашно
- 1/2 чаша фини овесени ядки
- 1/2 пакетче бакпулвер
- щипка сол
- 1-2 с.л. разтопено кокосово масло
- 1-2 банана (според големината им)
- 1/4 чаша кафява захар
- малко ванилия
- 1/3 чаша тъмни шоколадови калети (или 1 блокче тъмен шоколад)
Ето как се приготвят
Първо загряваме фурната на 150 ° C и подготвяме тава с хартия за печене. Нужни са ни 2 купи (голяма и средна). Смесваме брашното, овесените ядки, бакпулвера, шоколадовите калети и солта в голямата купа.

В средната купа намачкваме бананите с вилица. След това добавяме разтопеното кокосово масло, захарта и ванилията. Разбъркваме всичко добре.
И така, течната маса в средната купа добавяме в голямата купа и разбъркваме всичко отново добре. С помощта на 2 супени лъжици оформяме сладките, нареждаме ги върху хартията за печене и ги леко ги притискаме с опакото на лъжицата.


Печем сладките на 150 °C за около 30 минути (в зависимост от това, колко хрупкави и кафяви искаме да бъдат).
Оставяме ги да се охладят и можем да им се насладим с чаша соево мляко (за да спазим веган линията все пак).
