21.02.2020 | Днес ще опитаме нещо ново: веган бананови сладки. И не защото в момента да си веган е модерно, а защото понякога е хубаво да разнообразиш менюто и да се предизвикаш с нещо интересно. 

В тази рецепта напълно се отказваме от животинските продукти. Вместо яйца, мляко и млечен шоколад ще използваме банани, кокосово масло и тъмен шоколад. Ще се изненадате колко бързо и колко вкусни стават тези сладки. 

 

Какво ни е необходимо за веган бананови сладки

  • 3/4 чаша пълнозърнесто брашно
  • 1/2 чаша  фини овесени ядки
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • щипка сол
  • 1-2 с.л. разтопено кокосово масло
  • 1-2 банана (според големината им)
  • 1/4 чаша кафява захар 
  • малко ванилия
  • 1/3 чаша тъмни шоколадови калети (или 1 блокче тъмен шоколад)

Ето как се приготвят

Първо загряваме фурната на 150 ° C и подготвяме тава с хартия за печене. Нужни са ни  2 купи (голяма и средна). Смесваме брашното, овесените ядки, бакпулвера, шоколадовите калети и солта в голямата купа. 





В средната купа намачкваме бананите с вилица. След това добавяме разтопеното кокосово масло, захарта и ванилията. Разбъркваме всичко добре.

И така, течната маса в средната купа добавяме  в голямата купа и разбъркваме всичко отново добре. С помощта на 2 супени лъжици оформяме сладките, нареждаме ги върху хартията за печене и ги леко ги притискаме с опакото на лъжицата.






Печем сладките на 150 °C за около 30 минути (в зависимост от това, колко хрупкави и кафяви искаме да бъдат).

Оставяме ги да се охладят и можем да им се насладим с чаша соево мляко (за да спазим веган линията все пак). wink

Опитайте и вие!