15.06.2018 | Груб, но уютен – това е точното определение за индустриалния стил. Чарът му е в привидната недовършеност, груби материали и тъмни цветове. Акцентът му пада върху практичното и функционално предназначение на дома. А най-хубавото му е, че е непретенциозен и изключително достъпен.


Мебелите

Характерно за мебелите е, че са нито цветни, нито лакирани. Те са ръбести, леко грубовати с метални елементи и/или необработено дърво и детайли като видими заварки, гайки, болтове. Етажерки и помощни масички от палета и щайги са класически индустриални елементи, които можем да си направим сами. При меката мебел препоръчителен материал е кожата – най-добре в сиво, бежово, ръждиво, кафяво или маслиново. Ако пък добавите ярък цвят, ще придадете една щипка модерност и настроение към обзавеждането. 


Аксесоарите

Към аксесоарите смело се присъединяват стари рекламни табели и големи часовници, напомнящи стара железопътна гара. Алтернатива на вазите са стъклените шишета и бурканите. Животински кожи като килимчета или като покривка на дивана също са аксесоари, принадлежащи към индустриалния стил. Който иска да придаде повече автентичност на този стил, може да интегрира стари машини и инструменти в декорацията. 


Произход

Индустриалният стил се появява за първи път през 40-те години на 20-ти век в Лондон и Ню Йорк. По това време опустелите след мощната вълна на индустриалната революция фабрики се превръщат в жилища на вдъхновени хора на изкуството. Наемите били изключително изгодни, а пък големите индустриални халета предоставяли достатъчно място както за работа, така и за живеене. Вече неизползваемите и нефункциониращи машини бивали интегрирани в жилището и вече изпълнявали други, по-скоро естетически функции. Днес този фабричен стил се противопоставя на дигитализацията, високите технологии и лъскавият външен вид. 

Съвети за индустриален стил
  • За да създадем просторното усещане на индустриалното хале, в помещението трябва да има малко, но подбрани мебели. Това ще разшири пространството и стаята ще изглежда по-голяма. 
  • Декорираме с мярка. Само няколко добре подбрани, ненатрапчиви акцента. 
  • Автентичният индустриален вид на помещението се постига най-успешно, ако имате поне една "сурова" стена – неизмазана, с ефект на червени тухли, или изцяло бетонена. 


Опитайте!