12.06.2020 | Както се пее в една песен "Summertime... and the livin' is easy". През лятото животът наистина е някакси по-лек, по-лесен. Дните са дълги, пълни със слънчеви лъчи – можеш да им се наслаждаваш колкото искаш. Особено когато излезеш от градската джунгла и се слееш със свежестта на природата. Насладата е пълна, когато е споделена с любими хора, кутия сандвичи и кошница плодове. Да, днес ще си говорим за добрия стар пикник wink.


История на пикника

Първо да ви разкажа как се е зародила традицията на пикниците. Храненето и празнуването навън се случва от векове назад, но става популярно под името "пикник" в Англия през 19-ти век. Самата дума пък е стара почти колкото мен (хихи) и произлиза от френски – „pique-nique“ и обозначавала събиране на група хора за обяд в ресторант, при което те си носят сами виното отвън. Популярността на познатото ни днес значение се дължи главно на английската кралица Виктория. Тя обичала излетите и често се хранела навън сред природата. По този повод Великобритания се счита и за родно място на кошницата за пикник, която вече се използва навсякъде по света. Освен прибори и посуда, тя побира одеяло и всякакви лакомства. Да не говорим, че става все по-модерна – с хладилни отделения, които запазват продуктите и напитките за пикника свежи и студени за целия ден.


Картината „Пикникът“ на Томас Коул, датирана отпреди 1860 г.


Животът е пикник!


Какво не трябва да липсва на един пикник? Освен лесни за транспортиране продукти като хляб, наденички, сирене и плодове, не трябва да забравяме напитките – един термос с кафе или чай биха правили чудесна компания на лакомствата. За по-взискателните и изискани вкусове мога да предложа бутилка пенливо вино, което перфектно хармонира с плодове. Важни аксесоари са, разбира се, одеялото за пикник и възглавничките за сядане. А ако сме подбрали по-слънчево място (като плажа например) не трябва да забравяме чадъра и слънчевите очила winkКакто е казала някога кралица Виктория – "Keep calm and go for a picnic!" – хихи, това аз си го измислих!

Все така жизнена,
Ваша Миа