15.04.2021 |
Великден чука на вратата! А какъв Великден би бил без пъстри великденски яйца?
Ако и вие сте на вълна "здравословен начин на живот, без изкуствени вещества и материали", този блог пост е точно за вас. Знаете, че аз – Мия, съм видяла доста за крехкия си 200 годишен живот като дух и да ви кажа, аз, вашите и моите прадеди не сме имали удобството да боядисваме великденските си яйца с готови бои от магазина. Използвахме всякакви природни материали, за които знаехме, че обагрят всичко, до което се докоснат (за добро или за лошо)
. Днес съм решила да споделя малко от този опит с вас. И в тази връзка, ако сте решили да изпозлзвате натурални съставки, имайте предвид, че някои от тях оставят доста трайни следи, така че си служете с по-стари съдове и проспособления.
Също така се въоръжете с повече търпение, тъй като боядисването понякога може да отнеме повече време.
Какво ни е необходимо:
- яйца
- 2 бр. червено цвекло
- 10 гр. фино смляна куркума
- една шепа люспи от лук
- 300 гр. червено зеле
- 150 гр. черни боровинки
- 300 мл. сок от червени боровинки
- спанак или манголд
- оцет (около 1 с.л. на 250 мл. течност

Ето как става
В тенджера наливаме вода (големината на тенджерата зависи от броя на яйцата, които искаме да боядисаме) и я остаяме да заври. Избираме си една от природните сътавки (ако е нужно, се нарязва) я добавяме в тенджерата. Всеки цвят трябва да е в отделен съд. Добавяме яйцата и ги оставяме така 20 мин. на много слаб огън (водата не трябва да ври силно).
Като изминат 20-те минути, изваждаме яйцата и ги поставяме в огнеупорен съд (например буркан). Добавяме и течност от тенджерата, колкото да покрие добре яйцата. Накрая прибавяме и една щедра лъжица оцет. Ако съдът има капак, можем да го затворим и да оставим яйцата да поемат цвета поне за 4 часа (най-добре за една нощ). Колкото по-дълго стои яйцето в отварата, толкова по-наситен цвят ще придобие.
. И вече сме готови да посрещнем Великден с нашите натурално боядисани яйца!






