03.04.2020 |

Великден чука на вратата! А какъв Великден би бил без пъстри великденски яйца?

Ако и вие сте на вълна "здравословен начин на живот, без изкуствени вещества и материали", този блог пост е точно за вас. Знаете, че аз – Мия, съм видяла доста за крехкия си 200 годишен живот като дух и да ви кажа, аз, вашите и моите прадеди не сме имали удобството да боядисваме великденските си яйца с готови бои от магазина. Използвахме всякакви природни материали, за които знаехме, че обагрят всичко, до което се докоснат (за добро или за лошо) smiley.  Днес съм решила да споделя малко от този опит с вас. И в тази връзка, ако сте решили да изпозлзвате натурални съставки, имайте предвид, че някои от тях оставят доста трайни следи, така че си служете с по-стари съдове и проспособления. 

Също така се въоръжете с повече търпение, тъй като боядисването понякога може да отнеме повече време. 

Какво ни е необходимо:

  • яйца
  • 2 бр. червено цвекло
  • 10 гр. фино смляна куркума
  • една шепа люспи от лук
  • 300 гр. червено зеле
  • 150 гр. черни боровинки
  • 300 мл. сок от червени боровинки
  • спанак или манголд
  • оцет (около 1 с.л. на 250 мл. течност

 

Ето как става 


В тенджера наливаме вода (големината на тенджерата зависи от броя на яйцата, които искаме да боядисаме) и я остаяме да заври. Избираме си една от природните сътавки (ако е нужно, се нарязва) я добавяме в тенджерата. Всеки цвят трябва да е в отделен съд. Добавяме яйцата и ги оставяме така 20 мин. на много слаб огън (водата не трябва да ври силно). 

Като изминат 20-те минути, изваждаме яйцата и ги поставяме в огнеупорен съд (например буркан). Добавяме и течност от тенджерата, колкото да покрие добре яйцата. Накрая прибавяме и една щедра лъжица оцет. Ако съдът има капак, можем да го затворим и да оставим яйцата да поемат цвета поне за 4 часа (най-добре за една нощ). Колкото по-дълго стои яйцето в отварата, толкова по-наситен цвят ще придобие.
 

След като се е получил желания от нас цвят, изваждаме яйацата и ги оставяме върху кухненска хартия или вестник да изсъхнат. За повече блясък можем да намжем вече изсъхналите яйца с малко олио wink

И вече сме готови да посрещнем Великден с нашите натурално боядисани яйца!