11.01.2018 | Добро утро, скъпи мои! Не мислите ли, че спането е най-доброто "откритие" откакто съществуват хора и духове? Е, разбира се, че на такива като мен не им се налага да спят, но как да се откажа от такова сладко удоволствие?! Днес съм избрала темата за удобството по време на сън и няколко любопитни факти от миналото wink.

На каквото си постелеш на такова ще легнеш


Една от най-важните принадлежности за добър и пълноценен сън е правилният матрак. Покет пружини, мемори пяна, студена пяна – не всеки матрак пасва на всеки човек (или домашен дух cheeky). Но нека вместо да се гмуркаме в безбрежния океан на характеристиките на матраците и съветите за поддръжка, да ви разкажа от кога изобщо имаме лукса да спим комфортно и здравословно. 


 
Преди матраците са били наричани подови възглавници – използвали са ги вавилонците, египтяните и ранните гърци. В началото знатните особи са спели върху кожи или килими, понякога подплатени с вълна или естествени влакна, или пък върху постеля от много възглавници. И докато в новото време удобните спални били само за хората от висшата класа, всички останали трябвало да се задоволят с твърди постели от слама например. Едва през 19-ти век матраците станали достъпни за все повече хора от средната класа.

Спалното бельо вчера и днес


Както вероятно се досещате и със спалното бельо положението не е било по-розово. Първите, които използвали чаршафи от лен, били, разбира се, египтяните. Преломният момент е 1860 година, когато откриват начина за обработка на памука. И ето как се появява първото спално бельо. Изпълнявайки в началото само функционална роля, чаршафите са били бели, но с течение на времето се появяват и различните цветове и десени.
Представяте ли си да спим само в бели чаршафи?! Аз не! Има толкова разнообразни цветове и десени, а и изборът на тъкани и материали е по-богат от всякога. 

Сладки сънища!

Ваша Миа