15.12.2017 | Макар снегът все още да не е посипал всичко, коледният дух ни завладява все повече
. Лампички, гирлянди, свещи и мелодии приповдигат настроението и вълнението ни се увеличава. А какво още идва с коледния дух – коледните лакомства!!! Те са любимо занимание в предколедните дни и винаги носят една особена радост, най-вече ако развихрим въображението си. Толкова е уютно когато вкъщи замирише на джинджифил, карамфил и канела...мммм!
Днес сме решили да заложим на нещо класическо, но много любимо и вкусно разбира се – канелени бисквитки
.
Нужни продукти за около 50 бр. малки сладки:
- 250 г. пудра захар
- 3 белтъка (размер М)
- щипка сол
- 2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. млян карамфил
- 350 гр. смлени бадеми (необелени)
- малко брашно
- хартия за печене
- форма за сладки звездичка (или други по избор и въображение
)
За начало пресяваме пудрата захар. В отделна купа разбиваме белтъците и щипката сол до твърда пяна. Постепенно добавяме пудрата захар и разбъркваме внимателно в едната посока, за да не спаднат белтъците. От получената смес отделяме 6-8 с.л. за глазура на готовите сладки.
Към белтъчената смес добавяме канелата, карамфила и смлените бадеми и разбъркваме. Тестото за сладките е готово и за разлика от други теста, това може да се обработва веднага.

Върху набрашнен плот разточваме тестото до около 1/2 см. дебелина и изрязваме звездички (или други формички по избор). Остатъка от тестото омесваме и разточваме отново.

Загряваме фурната на 150°C (с вентилатор). Подреждаме изрязаните звездички върху хартия за печене и глазираме с белтъчената смес, която си отделихме по-рано. За целта много удобен е нож със заоблен връх. Печем сладките около 15 мин. Накрая ги изваждаме и оставяме да изстинат.

Съвет: Сладките ще останат свежи 2-3 седмици, ако ги съхранявате в метална кутия с едно парче ябълка вътре
.




