27.10.2017 | Знаете ли какво наистина ме ядосва? Когато някой на крехките 89 години бива наричан стар. Моята възраст си е леко трицифрена... и какво правим сега?! За да се успокоя и да погаля егото си, реших да намеря нещо, което да е мноооого по-старо от мен. И успях! Днес ще си говорим за добрата стара готварска печка. 

Всяко начало е трудно

Знаете, човекът си има общо с огъня от милиони години. Неандерталците първи се досещат да сложат каменна плоча, върху която да запалят огъня – дали това не е прародителят на котлона? В следващите векове печката се развива бавно, но сигурно: строи се от тухли, има си комин, а по-нататък изцяло се затваря за по-добра енергийна ефективност. 

Докато работех като прислужница през 19-ти век, готварската печка беше голямо предизвикателство. Тогава нямаше електричество, и трябваше всеки път да палим огън, за да сготвим.  Температурата, разбира се, не можеше да се регулира и редовно прегаряхме любимите сладкиши на нашата стопанка. 


 

Да живее електрическата печка!
 

През 1825 г., когато вече бях дух, изобретиха първата газова печка, а през 1893 се появи и революционната електрическа печка. Толкова мъки и сажди в историята! Честно си признавам, че не можех да се отлепя от една готварска печка в един приятен апартамент в Париж, който обитавах тогава. 
 

Наред са модерните технологии

Днес дори готварската печка на ток се смята за демоде при наличието на къде къде по-модерно оборудване. Говоря за индукционните и керамичните котлони, които завладяват все повече домакинства с бързината и ефективността си. Да не говорим пък за фурните, които пък са с толкова функции, че остава само да ти проговорят. С новите технологии се пестят доста усилия и време...и вече няма загорели кексове laugh. Мммм усещам, че у съседите нещо вкусно се пече... отивам да проверя!!! 

Все така жизнена,

Ваша Миа