06.10.2017 | Стои в средата на стаята, събира хората около себе си и често е покрита с какви ли не предмети и покривки. Що е то? 
Добрата стара маса, разбира се! Тя предоставя повърхност за хранене, работа или просто за складкиране на обекти laugh. Широкото ѝ приложение представлява все по-голямо предизвикателство за дизайнерите. Затова днес съм решила да ви поразходя из историята на масите и най-ярките произведения на знаменити дизайнери в областта на обзавеждането.
 

В името на функционалността


През 20-те години на 20 век Баухаус, най-популярната немска дизайнерска и архитектурна школа по това време, постига интересно развитие по отношение на мебелите. Характерни за Баухаус са функционалността и минимализмът. Дизайн, създаден да вземе активно участие във всекидневието на хората.
Ако можехте да създадете перфектната помощна маса, каква би била тя? Със сигурност ще искате да изглежда добре, с модерни линии и от най-добрия материал. Би било добре да бъде компактна и мултифункционална – да пасва до дивана, до леглото, дори на терасата. А няма ли да е готино, ако може да се свива и разтяга, в зависимост от повода на употреба. А ако можеше и да ходи и да ти носи бирата от хладилника...  laugh. Всичко, без последното, разбира се, е събрано в прочутия дизайн на помощна маса на ирландската дизайнерка Айлийн Грей. Най-чудното тук е, че този дизайн е на повече от 80 години, а все още изглежда супер модерно wink.  
През 20-те и 30-те години на миналия век индустриалната епоха вдъхновява дизайнерите и те започват да въвеждат стоманени тръби в конструкцията на мебелите, които им придават съвсем различен и функционален вид.
През 1953 година немският архитект и дизайнер Егон Айерман проектира дизайн на работна маса, който променя перспективите за конструкцията на масата като цяло. Дизайнът на Айерман е прост, но гениален – конструкцията позволява повърхността да се отдели от основата. Така човек може да си купи само основа и да постави каквато си поиска плоскост. 
Малко повече дизайн, моля


Технологичният напредък през 50-те години въвежда нови материали в дизайна на мебели. Известният финландски дизайнер Eeрo Саринен създава първата маса от фибростъкло. Вижте я само!Същевременно функционалността и гъвкавостта на скандинавското обзавеждане печели все повече и повече внимание. 


В края на 60-те години италианският дизайнер на мебели Акиле Кастелиони превръща обикновената масичка от типичните италиански кафенета в модерен акцент в домашното обзавеждане. Той създава масата изключително лека и сгъваема, което я прави лесна за пренасяне и прибиране. Освен това Кастелиони държи основата и повърхността да са в еднакъв цвят, което прави масата му тотален хит по това време. Едно нещо си остава валидно до днес. В дизайна на маси функционалността играе основна роля. Предизвикателството пред дизайнерите е да направят леки, функционални и модерни обекти, а всички ние продължаваме да търсим перфектната маса, нали?

Потърсете вашата перфектна маса тук.

Все така жизнена,

Ваша Миа