08.05.2020 | Обожавам баните! Няма нищо по-отпускащо от горещ душ или ароматна вана след дълъг ден. Днес грижата за тялото в уютна атмосфера се подразбира, но не винаги е било така.

От обща баня до лукс за всеки


В началото на 20-ти век за лична хигиена са се използвали едни доста оскъдни мокри помещения, наподобяващи колиби. Те са били на разположение на повече от едно домакинство. Малцина, които са имали повече пари, разбира се, са могли понякога да си позволяват скъпия вход за обществената баня. 

През 1906 година отварят хотел Риц в Лондон, който предлага едно особено нововъведение. Гостите на хотела разполагали със собствена баня!... Или поне тези, които са могли да си позволят апартамент. Естествено при едно мое посещение в Лондон нямаше как да не мина да разгледам. От толкова лукс ми се зави свят!Не е за вярване, но в началото на 20-ти век само 3,8% от всички жилища в големите градове са разполагали със собствена баня. С разрастването на водопроводната мрежа в големите градове водата достигала директно до домовете на хората и вече можело да се говори за банята като обособено пространство в кухнята или в спалнята. 

От 1930 година започва възходът на банята! smiley Хигиената и грижата за тялото стават все по-важна част от всекидневието на хората. Стените се боядисват в цветове, навлизат лакираните метални мебели. Декорацията и дизайнерските елементи в оранжево, розово и виолетово за хит през 70-те и 80-те и допринасят за една съвсем нова атмосфера в банята. Килими, растения и картини придават нов чар на помещението. Развитието на банята до лично пространство за релакс не може повече да се отлага. 
 

Идеи и съвети за лично уелнес пространствоДокато преди сме се задоволявали само с необходимото, днес мечтаната баня добива все по-луксозни измерения. Заедно с функционалните елементи като закачалка за кърпи, огледало, диспенсъри и всякакви поставки, декорацията е неизменна част от съвременната баня.

За текстила важи следното: колкото по-меко, толкова по-добре. Може да бъде цветен и ексцентричен. Памучните хавлиени кърпи, халати и постелки са не само приятни на допир, а и попиват много добре. Освен това често допринасят за чара на декорацията в банята.


Най-добрият приятел на всички джунджории, приспособления и козметика си остава огледалният шкаф. Вече може да се срещне във всякакви размери и модели. За особено малките бани имам един съвет: Сещате ли се са онези тесни и високи етажерки за CD-та? Пасват чудесно и в най-малките ъгълчета и предлагат доста място за вашите съкровища. wink


 

Все така жизнена,

Ваша Миа