02.05.2017 | Уютът на дома много често ухае на прясно изпечени сладкиши, банички и всевъзможни вкусотии! За почитателите на леките и ароматни сладкиши днес сме ви предлагаме уникална рецепта за невероятно вкусен и свеж сладкиш с бисквитени блатове и лек крем с червени боровинки.
Само мисълта за вкусни бисквитени блатове и пухкав сметанов крем предизвиква вкусовите ни рецептори...затова пристъпваме направо към рецептата
.
Необходими продукти за бисквитения блат:
- 3 яйца
- 150 гр. брашно
- 150 гр. пудра захар
- 1 пакетче ванилова захар
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 3 с.л. какао
- щипка сол
- кората на 1/2 лимон
Необходими продукти за крема:
- 500 мл. сметана за разбиване
- 2 с.л. пудра захар
- 200 гр. бял шоколад (бял кувертюр)
- 150 гр. червени боровинки (или други горски плодове по избор)
Ето как се приготвя бисквитеният блат:
Отделяме белтъците от жълтъците. В купа разбиваме белтъците с щипка сол на сняг. Жълтъцте, захарта, ваниловата захар и лимоновата кора разбиваме в друга купа. Към тях добавяме предварително смесени брашното, какаото и бакпулвера. Накрая бавно и постепенно прибавяме белтъците на сняг (знаете, прибавянето на белтъците става чрез внимателно разбъркване в едната посока, за да не загубят пухкавостта си).Намазваме форма за печене с масло и я поръсваме с брашно. Изсипваме и разпределяме равномерно сместа във формата. Печем 15 мин. в предварително загрята на 200°C фурна. При готовност оставяме блата настрана да се охлади.
Приготвяне на крема:
Разбиваме сметаната с пудрата захар. След това прибавяме разтопения бял шоколад (или кувертю) и червените боровинки. И кремът е готов!Охладеният бисквитен блат разрязваме на две. Върху едната половина разпределяме равномерно целия крем. Отгоре поставяме втората половина. Оставяме за малко в хладилника да стегне. Накрая разрязваме на триъгълници или на форми по желание.


.

