12.03.2021 | "Спяща красавице, това ти ли си?" 
Признавам си, че напоследък доста си поспивам. Но пък какво лошо има в това? Здравият сън е здраве, а за да е и сладък сънят, трябва да ти е мекичко и удобно. Обожавам около мен да има много възглавници. Ползвам ги за всичко - аксесоар към дивана, допълнение към перваза на прозореца, неизменна част от къта за четене, удобство на балкона - намират приложение навсякъде вкъщи. Но знаеш ли всъщност колко дълъг път са извървяли възглавниците, докато стигнат до удобния аксесоар, който познаваме днес? 

Дългият път от камъка до гъската

Пфу, да ти кажа, щастлива съм, че не скитах по земята по време на каменната ера. Това постоянно лутане и местене от място на място не са за мен. Хората не са имали дори постоянно място за сън, а за опора на главата си са използвали животински кожи, дърва или камъни. Удобно,а? frownКато домашен дух обичам да си стоя вкъщи, да ми е уютно и свойско.
Чак по времето на Древен Египет "истинските легла" са се появили на хоризонта, но дори предците и наследниците на Клеопатра не са имали възглавници. За комфорта си през нощта хората са ползвали кръгли дървени или метални поставки. Или пък слонова кост. Шантаво, нали? Римляните направили по-голяма крачка. Те пълнили калъфи от кожа със сено, тръстика, пера, растения или други меки материали. Пак не звучи като най-удобното нещо на света, но все пак е напредък.



Нека погледнем по-надалеч – в края на краищата Европа не е центърът на света. По другите краища на света също са имали доста "гениални" решения. Какво мислиш за порцеланова облегалка за глава? В Китай това дълго време е било нещо съвсем нормално. Едва по време на династията Минг се заражда тенденцията към други по-"удобни" материали. Разни народи, разни идеали. И тази сфера от живота е различно възприемана в различните култури и страни. За европейци 13-ти век е бил решаващ, що се отнася до възглавниците. Пухът и перата стават все по популярен пълнеж. От това време датират и ръчнио бродираните дизайни и елегантните декорации на удобния аксесоар. Само че по това време единствено аристократите, кралските особи и техните приближени са имали достъп до "удобен сън". Е това беше ясно, нали? laughОстаналата част от обществото стига до удобните облегалки чак през 18-ти век – благодарение на индустриализацията! Дали тогава е било и началото на боя с възглавници? Не знам, но аз имам достатъчно "боеприпаси", за да отида и на война с възглавници. 

Сбъдната мечта във всяка стая

Като стана въпрос за бой с възглавници, знаеш ли, че най-големият бой с възглавници се е провел през 2013-та в Чикаго? Присъствали са общо 3 813 души, а поводът е бил концерт на шведско дуо. Ако погледнеш дома ми в момента, ще кажеш, че всеки момент започва голям организиран бой с възглавници. Независимо дали върху столовете в трапезарията, в спалнята или на земята, за мен възглавниците са задължителни - ТОП аксесоар за дома! От нежни пастелни тонове до най-актуалните цветове за годината или пък флорални мотиви - пухкавите аксесоари правят всяка стая уютна и приветлива за нула време. Ти как мислиш?

Пухкави поздрави,
Миа