29.04.2021 | Наближава най-пъстрият празник в годината – Великден! Тази година ще си го направим още по-уютен и пъстър, нали? Днес сме ви приготвили една интересна рецепта, с която да разнообразите традиционната празнична трапеза. Ще си направим много симпатични цветни кошнички, пълни с лимонов крем – толкова са ароматни и вкусни, че няма как да не приповдигнат настроението на всички около масата .
Какво ни е необходимо за цветни кошнички с лимонов крем:
- бутер тесто
- малини
- 2 лимона (кората им не трябва да е обработвана)
- 2 яйца
- 100 гр. захар
- 20 гр. масло
- пудра захар за поръсване
- формичка за сладки – цвете
- форма за мъфини

Ето как става:
Първо разточваме бутер тестото и с формичката за сладки изрязваме цветчета. Изрязаните цветчета поставяме в леко намазнената форма за мъфини (най-добре оставяйте по една свободна позиция на няколко цветчета. Така ще имат пространство да се надуят при печенето и няма да залепнат едно за друго).
Притискаме добре с пръсти и леко разтегляме цветчетата, за да не излязат от местенцето си и да запазят формата си при печене. След това слагаме цветчетата във фурната и печем около 15-20 минути на 150°C.
Докато цветчетата се пекат, ние си правим лимоновия крем. В малка тенджера или касерола разбиваме двете яйца, добавяме захарта и поставяме на ниска степен на котлона, като бъркаме непрестанно. Изцеждаме сока от двата лимона, като предварително настъргваме кората на единия. Добавяме кората и сока към яйцата и захарта и отново разбъркваме на котлона на слаб огън.
Ако кремът стане много гъст, добавете малко масло. Ако кремът е твърде течен, оставете го по-дълго на котлона, докато се сгъсти.
Преди цветчетата да са станали твърде тъмни бързаме да ги извадим от фурната и да ги оставим да изстинат. Лимоновият крем също трябва да изстине добре.
Накрая пълним цветчетата с лимоновия крем, поръсваме с малко пудра захар и гарнираме с малини (или друг любим плод). И нашите цветни кошнички с лимонов крем са готови!
Изглеждат страхотно, нали?
Един съвет: Ако не си падате по лимоновия крем, можете да използвате ванилов пудинг .
Опитайте и вие!