22.12.2020 | Днес за вас сме приготвили невероятно вкусна рецепта! Как ви звучи чийзкейк с греяно вино и червени боровинки? На мен ми звучи много коледно, уютно и неустоимо.

Ако по празниците сте си приготвили сериозно количество греяно вино, което не сте успели да надвиете, ви даваме вариант да сътворите божествен чийзкейк с него!

Какво ни е необходимо за чийзкейк с греяно вино:


За основата:
  • 150 гр маслени бисквити
  • 1 ч.л. канела
  • щипка бахар на прах
  • щипка индийско орехче
  • щипка млян кориандър 
  • щипка кардамон
  • щипка джинджифил
  • 60 гр масло

За пълнежа

  • 1 кг крема сирене
  • 120 гр масло
  • 220 гр заквасена сметана
  • 20 гр захар
  • 5 яйца
  • 2 жълтъка

За глазурата и украсата:

  • 1 пакетче червена глазура за торта
  • 250 мл греяно вино
  • 75 гр свежи или сушени червени боровинки
  • захар
  • клонки розмарин

Ето как става

Първо загряваме фурната на 160°C и намазнявме формата, в която ще печем. Ние използвахме 2 малки форми (с диаметър 16 см), но рецептата е перфектна и за една форма с диаметър 20-24 см. Следва да натрошим бисквитите, като ги сложим в плик за замразяване и с помощта на точилка ги обработим, докато станат на фини трохи.




Получените трохи смесваме с подправките и разтопеното масло. Полученото тесто разпределяме на дъното на двете форми, изравняваме и пристискаме добре. Слагаме формите във фурната за 15 мин. След това ги оставяме да изстинат. 

За пълнежа смесваме крема сиренето, маслото, заквасената сметана и захарта и бъркаме с миксер до гладкост. След това едно по едно добавяме яйцата и жълтъците.

 



Преди да изсипете сместа във формата, увийте формата с алуминиево фолио. За целта най-добре откъснете две по-дълги парчета фолио, поставете ги на кръст, сложете формата в средата и я обвийте. 

Обвитата форма сложете в друга тава и изсипете сместа. 

 


 

Преди да сложите сладкиша във фурната, добавете гореща вода в голямата форма. Печем 1 час, или докато крема леко потреперва при разклащане.

Междувременно можете да си приготвите захаросаните боровинки за украсата. В тенджера или касерола разтопете захарта с малко вода. Добавете измитите боровинки и разбъркайте. След това поставете боровинките върху решетка да изсъхнат (ние ги поръсихме с още кристална захар - така изглеждат като заскрежени). 



Щом чийзкейкът се изпече, оставете го да изстине добре. Пригответе глазурата по указанията на опаковката, но вместо вода добавете греяното вино. Охладете леко и изсипете върху чийзкейка. Извадете сладкиша от формата и декорирайте със заскрежените боровинки и малко стръкчета розмарин. 




Остава само да му се насладим в приятна компания! 

Опитайте и вие!

Ваша Миа