22.12.2020 | Днес за вас сме приготвили невероятно вкусна рецепта! Как ви звучи чийзкейк с греяно вино и червени боровинки? На мен ми звучи много коледно, уютно и неустоимо.
Ако по празниците сте си приготвили сериозно количество греяно вино, което не сте успели да надвиете, ви даваме вариант да сътворите божествен чийзкейк с него!
Какво ни е необходимо за чийзкейк с греяно вино:
За основата:
- 150 гр маслени бисквити
- 1 ч.л. канела
- щипка бахар на прах
- щипка индийско орехче
- щипка млян кориандър
- щипка кардамон
- щипка джинджифил
- 60 гр масло
За пълнежа
- 1 кг крема сирене
- 120 гр масло
- 220 гр заквасена сметана
- 20 гр захар
- 5 яйца
- 2 жълтъка
За глазурата и украсата:
- 1 пакетче червена глазура за торта
- 250 мл греяно вино
- 75 гр свежи или сушени червени боровинки
- захар
- клонки розмарин

Ето как става
Първо загряваме фурната на 160°C и намазнявме формата, в която ще печем. Ние използвахме 2 малки форми (с диаметър 16 см), но рецептата е перфектна и за една форма с диаметър 20-24 см. Следва да натрошим бисквитите, като ги сложим в плик за замразяване и с помощта на точилка ги обработим, докато станат на фини трохи.
Получените трохи смесваме с подправките и разтопеното масло. Полученото тесто разпределяме на дъното на двете форми, изравняваме и пристискаме добре. Слагаме формите във фурната за 15 мин. След това ги оставяме да изстинат.
За пълнежа смесваме крема сиренето, маслото, заквасената сметана и захарта и бъркаме с миксер до гладкост. След това едно по едно добавяме яйцата и жълтъците.
Преди да изсипете сместа във формата, увийте формата с алуминиево фолио. За целта най-добре откъснете две по-дълги парчета фолио, поставете ги на кръст, сложете формата в средата и я обвийте.
Обвитата форма сложете в друга тава и изсипете сместа.
Преди да сложите сладкиша във фурната, добавете гореща вода в голямата форма. Печем 1 час, или докато крема леко потреперва при разклащане.
Междувременно можете да си приготвите захаросаните боровинки за украсата. В тенджера или касерола разтопете захарта с малко вода. Добавете измитите боровинки и разбъркайте. След това поставете боровинките върху решетка да изсъхнат (ние ги поръсихме с още кристална захар - така изглеждат като заскрежени).
Щом чийзкейкът се изпече, оставете го да изстине добре. Пригответе глазурата по указанията на опаковката, но вместо вода добавете греяното вино. Охладете леко и изсипете върху чийзкейка. Извадете сладкиша от формата и декорирайте със заскрежените боровинки и малко стръкчета розмарин.
Остава само да му се насладим в приятна компания!
Опитайте и вие!
Ваша Миа