22.11.2019 | Както можете да се досетите, аз съм голям фен на класиките wink. Особено когато те се завръщат от миналото, за да заблестят с нова сила. Днес става въпрос точно за една такава класика, която е тук, за да напомни за старите златни практики в кулинарията. Посрещнете добрите стари мои познати –  съдовете за готвене от чугун. 


Безценният помощник


Чугунените съдове за готвене бяха истински хит през 17-ти век. Бяха толкова ценни, че много хора ги включваха в завещанията си, хихи! Не се шегувам! 
Какво пък да им е толкова страхотното на тези съдове? Най-вече защото сготвеното в тях става изумително вкусно, крехко и сочно. Този резултат се дължи предимно на високата топлинна вместимост на чугуна. Или иначе казано, щом съдът се загрее, топлината се задържа дълго време. Това ни позволява да пестим енергия и най-вече да се възползваме от позитивите на бавното готвене.Чугунът е много здрав и устойчив материал. Съответно вашата чугунена тенджера би ви служила дъъълги години. Както споменах, поколения наред могат да се възползват от вярната ѝ служба. Съвременните чугунени съдове се предлагат със специален защитен слой, който допълнително подсилва характеристиките на материала и го прави много лесен за поддръжка. Имайте предвид, че вашата чугунена тенджера ще ви служи много дълго време, ако не я накисвате дълго във вода. За предпочитане е да не съхранявате готовата гозба в чугунената тенджера. Все пак чугунът е желязо-въглеродна сплав, а всички знаем че водата и желязото не са най-добри приятели.

Едно от най-любимите ми предимства на съдовете за готвене от чугун е, че могат да се използват както във фурната, така и на котлона (включително и индукционен). Няма нищо по-хубаво от това да можеш да комбинираш термичната обработка без да се налага да сменяш съдовете. Добрите домакини ще ме разберат най-добре wink.

Е, наближават най-кулинарните празници! Остана само да си изберем подходящи рецепти и да се залавяме за кулинарни подвизи, хихи. Кой е с мен!?

Все така ентусиазирана, 
Ваша Миа