11.10.2019 |
Шоколадово и сочно, точно това си представяме, когато чуем брауни. Напоследък този десерт не е любим само отвъд Океана, а намира все повече почитатели и у нас. Леко хрупкав отвън, сочен и мек отвътре – няма как този сладкиш да не те развълнува.
Към класическата рецепта за брауни можем да добавим от любимите ни ядки и сушени плодове. Това ще го направи още по-неустоим и изненадващ. В нашата рецепта сме се спрели на орехи и сушени червени боровинки – о да, няма как да не се получи вълшебно!
Какво ни е необходимо за вълшебното брауни с орехи и боровинки:
- 200 гр. тъмен шоколад
- 125 гр. масло
- 100 гр захар
- 50 гр. кафява захар
- 3 яйца
- 125 гр. брашно
- 3 с.л какао
- 1 щипка сол
- 100 гр. орехи (едро накълцани)
- 100 гр. сушени червени боровинки
- ванилова захар

Ето как става:
Първо загряваме фурната на 170°C с вентилатор. В купа начупваме шоколада на парченца и го разтопяваме на водна баня заедно с маслото. Щом шоколадът се разтопи и се получи гладка и хомогенна смес, сваляме купата от водната баня и добавяме захарта (бялата, кафявата и ваниловата). Следват яйцата (едно по едно) при внимателно разбъркване.

Добавяме брашното, какаото и солта и разбъркваме внимателно. Може да използвате миксер или готварска тел.

Накрая добавяме орехите и червените боровинки. Изсипваме шоколадовата смес в тава с приблизителни размери 25х25 (покрита с хартия за печене или намазана с масло и поръсена с брашно). Ние си оставихме няколко орехчета за поръсване отгоре.

Слагаме сладкиша във фурната за около 20 мин на 170°C
Когато орехите покафенеят, значи е почти готово. Може да тествате с клечка за зъби, дали браунито е готово. Ако по клечката има тесто, значи има нужда от още печене, ако клечката е суха – значи е готово.
Остава само да си приготвим чаша кафе или горещ шоколад и сме готови да се насладим на момента
.




