30.08.2019 |

Напоследък много често попадам на нови DIY идеи с участието на всякакъв вид пухкави пискюли и помпони (или Pompons). Всъщност това са супер закачливи и лесни за изработка  декоративни елементи, които могат да вдъхнат чар  на много иначе скучни аксесоари за дома. В тази блог статия ще ви покажа няколко трикчета как да си направите сами пискюли и помпони вкъщи. А вие ще видите колко сладко седят на възглавници, одеяла и кошници!

Какво ни е необходимо:

  • Вълнена прежда в различни цветове
  • Ножица
  • Здрав конец или връв
  • Игла за шиене и игла за замрежване
  • Парче картон
  • Възглавница, одеяло, кошница или нещо, на което да закрепите пискюлите

Ето как се правят:

За пискюлите ще ви трябва едно парче картон (5 х 15 см.), в зависимост от това колко големи искате да ги направите и колко е дебела вълната. Хващаме вълнената прежда и започваме да я омотаваме около широката страна на картона 20-30 пъти.След това внимателно изтегляме намотаната прежда от картона и на негово място нанизваме конец от преждата и го завръзваме здраво (това е необходимо, за да можете да закачите самия пискюл после). 2-3 см. под възела връзваме втори конец около намотката – това е „главата“ на пискюла. Преждата в другия край се разрязва с ножица и се дооформя, за да е еднаква дължината на конците. И нашият пискюл е готов!За да си направите помпоните, можете да си вземете малка масичка или столче и да ги обърнете с краката нагоре. След това започвате да навивате преждата (30-40 пъти) около 2 от крачетата на масата/стола. На еднакви разстояния връзвате по един конец около навитата прежда. Накрая цялото ще изглежда като едно голямо въже.


Вълненото въже се нарязва между възелите и след това готовите помпони се дооформят, за да станат кръгли и пухкави.

В зависимост от това къде трябва да се закрепят помпоните и пискюлите се зашиват с подходящата игла и конец (прежда).

Няма граници при избора на цветове и прежда! Тези пухкави детайли ще направат всичко мекичко и уютно или шарено и закачливо!

Опитайте и вие!

Ваша Миа :)