30.11.2018 |

Сигурна съм, че сме на едно мнение: Коледа не е същата без вкусни сладки! Без значение дали са под формата на сърце или звездичка, с ядки, шоколад или захарна глазура, сладките винаги са супер вкусни!

Да запретваме ръкави и да си направим невероятно вкусни коледни сладки, с които да изкушим близките за празниците.

Какво ни е необходимо?
 

  • 2 яйца
  • 150 гр. захар
  • 80 гр. белени лешници
  • 80 гр. белени бадеми
  • 20 гр. орехи
  • 40 гр. захаросани лимонови корички
  • 40гр. захаросани портокалови корички
  • 1/2 портокал и 1/2 лимон
  • вафлени корички
  • цели бадеми за декорация
  • по една щипка канела, кориандър, кардамон, ванилия, джинджифил и друго по избор.
За глазурата:
  • шоколад
  • лимонов сок и пудра захар


Ето как става:


Най-напред разбиваме захарта и яйцата добре, поне докато захарта се разтвори. 





Нарязваме на ситно (или смиламе в чопър) орехите, захаросаните корички и смлените лешници и бадеми. Добавяме подправките и сока от лимона и портокала. За да се получат невероятно нежни и ароматни сладките, оставяме сместа да престои покрита в хладилника 24 часа.  




Щом тестото е "отпочинало" в хладилника, загряваме фурната на 200°C и покриваме тава с хартия за печене. Върху вафлените основи разпределяме по малко от тестото. Имайте предвид, че при печене тестото се надува, така че оставете малко пространство от края на основата. 




По желание и вкус може да украсите с цели бадеми, като ги притиснете леко в тестото и бисквитките са готови да отидат във фурната за 15 мин. 

Вътрешността трябва да остане леко мека. 
 


Щом се опекат и леко се охладят, сладките се глазират по желание с шоколад или захарна глазура и са готови да попаднат в лапите на коледния апетит. cheeky

Опитайте и Вие!