30.11.2018 |
Сигурна съм, че сме на едно мнение: Коледа не е същата без вкусни сладки! Без значение дали са под формата на сърце или звездичка, с ядки, шоколад или захарна глазура, сладките винаги са супер вкусни!
Да запретваме ръкави и да си направим невероятно вкусни коледни сладки, с които да изкушим близките за празниците.
Какво ни е необходимо?
- 2 яйца
- 150 гр. захар
- 80 гр. белени лешници
- 80 гр. белени бадеми
- 20 гр. орехи
- 40 гр. захаросани лимонови корички
- 40гр. захаросани портокалови корички
- 1/2 портокал и 1/2 лимон
- вафлени корички
- цели бадеми за декорация
- по една щипка канела, кориандър, кардамон, ванилия, джинджифил и друго по избор.
- шоколад
- лимонов сок и пудра захар
Ето как става:
Най-напред разбиваме захарта и яйцата добре, поне докато захарта се разтвори.

Нарязваме на ситно (или смиламе в чопър) орехите, захаросаните корички и смлените лешници и бадеми. Добавяме подправките и сока от лимона и портокала. За да се получат невероятно нежни и ароматни сладките, оставяме сместа да престои покрита в хладилника 24 часа.

Щом тестото е "отпочинало" в хладилника, загряваме фурната на 200°C и покриваме тава с хартия за печене. Върху вафлените основи разпределяме по малко от тестото. Имайте предвид, че при печене тестото се надува, така че оставете малко пространство от края на основата.

По желание и вкус може да украсите с цели бадеми, като ги притиснете леко в тестото и бисквитките са готови да отидат във фурната за 15 мин.
Вътрешността трябва да остане леко мека.

Щом се опекат и леко се охладят, сладките се глазират по желание с шоколад или захарна глазура и са готови да попаднат в лапите на коледния апетит.




